Olen jo vuodesta 2020 lähtien osallistunut tavalla tai toisella etäkoulutuksiin, joka ei tuolloin ihme ja kyllä alkanut koronapandemian vuoksi. Vuoden 2020 lopulla aloin suorittamaan ammatillisen peruskoulutusta, josta suurin osa tapahtui etänä ja vuoden 2021 keväällä ja kesällä tein kursseja kahden eri ammattikorkeakoulun kautta (XAMK & HUMAK.) Omaksi ilokseni sain huomata tämän olevan juuri oikea opiskelutapa itselleni. Olen aina ollut huono keskittymään tunneilla koulussa, mutta itsenäisesti tapahtuvan opiskelun kautta olen löytänyt opiskeluiloni uudelleen, jonka vuoksi olen valmis puhumaan etäkoulutuksen puolesta, niin aikuisille kuin nuorillekin.
Tällä hetkellä työskentelen ja opiskelen Haapavedellä, noin 500km päässä korkeakoulustani, joka on Helsingissä. Ilman etäopintoja olisin joutunut muuttamaan ja maksamaan huomattavasti korkeampaa vuokraa, samalla vähentäen työvoimaa omalla alueellani. etäopiskelu on siis ainakin omalla kohdallani ollut enemmän rikkaus, niin itselleni kuin kunnalleni, mutta se ei kuitenkaan voi olla ainoa opiskeluvaihtoehto.
Oma näkökulmani on korkeammalta asteelta, mutta voisiko etäkoulu toimia myös peruskoulutasolla? Kyllä ja ei. Koronapandemian alussa etäopiskelua kokeiltiin ja sen onnistumisesta voi olla montaa mieltä. Perustuslaki ei kuitenkaan ainakaan tällä hetkellä mahdollista kokonaan etänä opiskelua, vaikka se voisikin olla joillekin oppilaille parempi tapa oppia.
Koronapandemian aikana kuitenkin saimme kokea etäopiskelun huonoja puolia. Siitä huolimatta, että Suomessa verkkoyhteydet ovat laadukkaampaa luokkaa, niissä on myös puutteensa erityisesti syrjäseuduilla. Samalla myös laitevaatimukset voivat tuottaa ongelmia sellaisille opiskelijoille, joilla ei ole välttämättä varaa tarvittavaan teknologiaan. Verkko-ongelmia olen kohdannut itse esimerkiksi kursseilla, joissa kameraa on pidettävä koko oppitunnin auki (asia, josta en niin kauheasti välitä muutenkaan), jolloin nykyinen nettini on huutanut kauhusta ja vaikeuttanut opiskeluun keskittymistä huomattavasti videon ja puheen tökkiessä jatkuvasti.
Etäopiskelun toimivuus riippuu paljon myös opiskelijasta. Jotkut hyötyvät enemmän lähiopetuksesta, mutta toisille, kuten minulle, etäopinnot ovat käytännössä ainoa vaihtoehto. Niiden toteuttaminen vaati itsekuria ja järjestelmällisyyttä, mutta ne ovat taitoja joita on mahdollista oppia ja samoja taitoja vaaditaan myös perinteisessä koulumaailmassa.
Etäopinnot eivät välttämättä edistä myöskään sosiaalista kanssakäymistä. Nykyisessä koulussani olen vain aniharvoin kanssakäymisissä opiskelijatovereideni kanssa, joka ei välttämättä haittaa näin aikuisiällä, mutta nuoremmalle sillä voi olla huomattavasti suurempi vaikutus. Tästä huolimatta meidän olisi myös hyvä huomioida se asia, kuinka paljon nuorten vuorovaikutuksesta on siirtynyt internetin puolelle. Nykyään paras ystävä voi löytyä tuhansien kilometrien takaa ja vaikka kyseisessä ihmissuhteessa ei olisikaan lähikontaktia ollenkaan, se ei tee siitä sen huonompaa.
Opettajan tavoittaminen ei myöskään ole aina helppoa etäopinnoissa. Olen käynyt useita etäkursseja, joissa olen halunnut kysyä tarkennusta asioihin saamatta koskaan vastausta, mutta toisaalta olen kohdannut samaa myös lähiopetuksessa.
Miksi etäopiskelua pitäisi sitten edes olla, jos siinä on paljon huonoa?
Koska ainakin omasta mielestäni sen edut voittavat sen miinukset.
Pienemmille paikkakunnille, niin asukkaiden kuin koulujenkin kohdalla, etäopiskelu voi tarjota uudenlaisia mahdollisuuksia. Pieni koulu voi saavuttaa etäopintoja tarjoamalla lisää opiskelijoita ja pienellä paikkakunnalla opiskeleva voi kouluttautua alalle, jota ei ole tarjolla lähialueella, tuoden samalla uutta taitoa alueelleen. Etäopinnot voivat hyödyttää myös nykyistä järkyttävää vuokratilannetta, kun opiskelijoiden ei tarvitse muuttaa isoihin kaupunkeihin opintojensa perässä. Etäopiskelua tarjoavat koulut voivat myös palkata sellaisia opettajia, joilla on paljon tärkeää tietotaitoa, mutta eivät asu lähialueella.
Opintojen aikataulusta riippuen ne voivat myös tapahtua opiskelijan tahtiin, jolloin aikuisopiskeluakin on mahdollista toteuttaa työn ohessa. Nykyisessä koulussani saan osallistua tunneille halutessani ja tunneilla läpikäyty oppimateriaali löytyy usein tallenteena myöhempää varten, jonka vuoksi voin työskennellä päivällä ja jopa illalla, käyden tarvittavaa materiaalia läpi myöhemmin esimerkiksi viikonloppuisin. etäopiskelu antaa myös laajemmat mahdollisuudet toteuttaa oppisopimuskoulutusta, jolloin taidot voi löytää läheltä, mutta tiedon kauempaa.
Sairastuessani olen pystynyt jatkamaan opintojani normaaliin tapaan, kun lähiopetuksessa olisin joutunut jäämään pois. Olen voinut käydä kurssia läpi sairaalavuoteeltakin käsin. Joudun toki myös maksamaan korkeakoulun terveydenhoitomaksua, vaikka minulla ei ole pääsyä kyseisiin palveluihin koulun ollessa liian kaukana. Säästän kuitenkin paljon jo matkoissa, kun en joudu opintojeni vuoksi liikkumaan kotoani minnekään.
Tokikaan kaikkia ammattitutkintoja ei ole mahdollista toteuttaa etänä, ellei kyseessä sitten ole esimerkiksi oppisopimuksena toteutettu kokonaisuus, mutta meillä on myös paljon aloja, joita on mahdollista toteuttaa kokonaan etänä. Esimerkiksi tarvitseeko graafinen suunnittelija tai koodaaja lähiopetusta vai olisiko opintoja mahdollista toteuttaa etänä? Kaiken kaikkiaan toivoisin erityisesti pienempien kuntien lisäävän etäkoulutus mahdollisuutta ainakin ammattioppilaitoksissa, lukioissa ja korkeakouluissa.
Lähteitä
elearningindustry.com/advantages-and-disadvantages-online-learning
www.libf.ac.uk/news-and-events/news-and-blogs/what-are-the-advantages-of-distance-learning/
“Yliopisto huomasi, että tulokset paranivat lähiopetuksessa – opiskelijat haluavat jatkaa etänä” https://yle.fi/a/74-20095122
“Voisiko lukion käydä kokonaan etänä tai jopa tehtäviä tekemällä? Laki ei sitä salli, mutta opiskelijat haluaisivat päätösvallan itselleen” https://yle.fi/a/74-20024622
“Kiinnostus monimuoto-opiskeluun kasvaa – opiskelupaikkakunnalle ei välttämättä haluta edes muuttaa” https://yle.fi/a/74-20022440