Kulttuuri on puhuttanut monella tapaa ihmisiä näin kuntavaalien alla. Se on saanut toisilta tukea ja toisissa sen tukeminen on herättänyt närää ja molemmista hyvänä esimerkkinä toimii oman kutani suurin tapahtuma Haapavesi Folk Music Festival, joka on pienessä kunnassani jo vuodesta 1989 toiminut musiikkifestivaali. Yhtenä paikallisen vaalikoneen kysymys liittyikin festivaalin rahoitukseen kunnan puolelta. Festivaali hakee tänä vuonna noin 30 000 euron rahoitusta kunnalta, kokonaisrahoituksen ollessa hieman noin 237 000 euroa muualta tulleen rahoituksen kautta. Muutama ehdokas epäili rahoituksen tarvetta ja osa koki rahoituksen olevan täysin turhaa, koska joidenkin lähteiden mukaan koko festivaali ja sen sivussa järjestettävät tapahtumat tavoittavat vain noin 3000 kävijää. Jos oletamme tämän väittämän olevan totta (festivaalin järjestäjien mukaan luku oli vuonna 2024 yli 13 000 ja vuonna 2023 haapavesi lehti raportoi samanlaisesta kävijämäärästä), se tarkoittaisi sitä, että kunta sijoittaa noin 10 euroa jokaiseen kävijää mikäli kunta päättää rahoittaa tapahtumaa, jonka vuoksi kysymykseksi nouseekin onko festivaalin tukeminen kannattavaa kunnalle?
Lyhyesti: Kyllä.
Pidempi vastaukseni on ehdottomasti, koska meidän on otettava huomioon se, kuinka paljon festivaalin kävijät, olivatpa he samasta kunnasta tai muualta, kuten Helsingistä tai ulkomailta asti käyttävät rahaa paikallisiin palveluihin täällä ollessaani. En jaksaisi uskoa festivaalikävijän käyttävän Haapaveden palveluihin 10 euroa vähempää, vaikka hän kävisikin festivaaleilla vain yhtenä päivänä. Tuolla 10 eurolla kunta ei ainoastaan tue tapahtumaa, mutta myös alueen muita palveluita, kuten majoitus- ja ravitsemispuolta. Osa kävijöistä majoittuu kunnan alueelle, toiset saattavat majoittua viereiselle kunnalle ja käyttävät hyväkseen festivaalien ilmaisia julkisia kuljetuksia. Jos ajattelemme heidän käyttävän rahaa vain festivaalialueelle ja etteivät he käy esimerkiksi kaupassa vierailunsa aikana, festivaalialueelta löytyy myös festivaalin ulkopuolisia myyjiä. Myös paikalle saapuvat artistit tuovat mukanaan rahaa kunnalle, vaikka festivaali tarjoaakin heille monenlaista.
Mikäli jokainen kävijä käyttää vähintään tuon 10 euroa kunnan alueella, se on mielestäni hyvä sijoitus kunnalta ja olen varma, että tapahtumalla on vahva vaikutus kunnan elinvoimaisuuteen, puhumattakaan sen muista eduista, joita kulttuurielämykset tarjoavat.
Moni kunta haluaa houkutella kainaloonsa seuraavan Nokian, jonka vuoksi investointeja tehdään vahvasti teknologiaan ja teollisuuteen. Kehitykseen on tärkeää sijoittaa, mutta moni päättäjä unohtaa millainen voimavara kulttuuri voi olla. Tutkimuksien mukaan kulttuuriala tuotti vuonna 2020 noin 13 miljardin euron tuotoksen valtion 1,2 miljardin rahoituksella ja työllisti noin 123 000 henkilöä. Taidealan yrittäjänä suurin osa tuotoistani on tullut ulkomailta ja sama koskee myös monia muita kulttuuri- ja taidealan toimijoita, jonka vuoksi kulttuuri on myös mainio vientituote. Kulttuurin ja taiteen merkityksellisyyttä kuitenkin vähätellään usein, ehkä sen vuoksi kuinka arkista se on.
Tämän vuoksi koen vahvasti, että juurikin pienien kuntien tulisi sijoittaa enemmän kulttuuriin ja taiteeseen. Kulttuuri- ja taide-elämykset tuovat myös hyvinvointia, ne tarjoavat oppimismahdollisuuksia, sosiaalista vuorovaikutusta, virkistystä ja ne laajentavat ihmisen näkökulmaa, joka on tärkeä osa niin itsensä kuin ympäristönkin kehittämisen kannalta, jonka vuoksi niihin panostaminen on kannattavaa.
Kirjoittaja on tehnyt kolmena kesänä (2021 – 2023) vapaaehtoistyönä myyntitöitä festivaaleilla, mutta ei liity tapahtumaan muuten.
Lähteitä
www.sivista.fi/uutiset/kulttuuri-tuottaa-enemman-kuin-valtio-sita-rahoittaa/
www.sitra.fi/julkaisut/megatrendit-2023/
museot.fi/tiedatko-milla-10-eri-tavalla-kulttuuri-voi-edistaa-hyvinvointiasi